ALUTECH NEWSLETTER - VELJAČA 2016.
 
 
 
 
 
AluTech ukratko
 
Razvojno-inovacijski centar AluTech organiziran je u okviru Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. Središnja agencija za financiranje i ugovaranje odobrila je u okviru IPA programa sredstva za njegovo uređenje i opremanje. Uz sredstva EU (milijun eura), projekt sufinancira i Šibensko-kninska županija. Centar je ukupne veličine oko 800 metara četvornih.
 
Opći ciljevi AluTecha su doprinos razvoju i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u industrijskoj proizvodnji i razvoju finalnih proizvoda te pozicioniranje Šibensko-kninske županije kao regionalnog industrijskog lidera u području inovacija lakih metala i pomorskim djelatnostima.
1 Laboratorij u punoj funkciji
Opremanje laboratorija Razvojno-inovacijskog centra AluTech je dovršeno. Laboratorij je opremljen uređajima za ispitivanje mehaničkih svojstava materijala. Instalirani su i umjereni sljedeći uređaji: kidalica (eng. universal static machine), uređaji za ispitivanje tvrdoće i mikrotvrdoće, zatim polirka za pripremu uzoraka i metalografski mikroskop.
Za elektro-kemijska istraživanja koristit će se nabavljeni potenciostat, kao i ostali instrumenti, poput korozijske ćelije, laboratorijske kupelji i destilatora. Na njima će se najviše ispitivati korozija metala, posebice aluminija. Također je nabavljena i oprema za nerazorna ispitivanja materijala, jedan rendgenski te jedan ultrazvučni uređaj.
Osim ispitivanja kvalitete aluminijskih proizvoda, te kvalitete ostalih metalnih i nemetalnih proizvoda koja će se vršiti u laboratoriju AluTecha, cilj je da se poduzetnici i tvrtke, koji iz raznih razloga moraju testirati svoje proizvode, približe Centru, pa da se stvorena komunikacija iskoristi za umrežavanje s nekim drugim resursima koji već postoje, ali nisu povezani, poput znanstvenika na sveučilištima, inovatora, poduzetnika...
2 Opremanje Konstrukcijskog biroa
Nakon što je stigao potreban namještaj, u tijeku su natječaji za nabavu 3D opreme, odnosno 3D skenera i printera. U Konstrukcijskom birou vršit će se 3D projektiranja. Sve inovacije će se na jednostavan i brz način prebaciti u digitalne oblike, što će omogućiti pripremu za proizvodnju ili promociju proizvoda. Korištenjem 3D printanja mogu se proizvesti konkretni proizvodi koji mogu biti funkcionalni, a ne samo modeli kojim će se inovacije vizualizirati.
3 Opremanje Prototipne radionice
Prototipna radionica namijenjena je izradi prototipova novih proizvoda. U tijeku je natječaj za nabavku strojeva i opreme, a nabaviti će se: tokarilica, glodalica, pila, brusilica, bušilica i sav potreban alat i elektronički mjerni instrumenti. Djelatnosti u Prototipnoj radionici bit će pod izravnim nadzorom inženjera AluTech-a, te profesora sa Splitskog i Zagrebačkog sveučilišta (u prvom redu sa FSB-a i FESB-a). Inovatori, dakle, neće biti prepušteni sami sebi, već će imati podršku stručnjaka koji ih mogu usmjeriti i procijeniti koje su od izloženih ideja tehnološki smislene i opravdane.
4 Stručni seminari
U tijeku su pripreme za organiziranje stručnih seminara za poduzetnike u AluTech-u. U planu su četiri petodnevna seminara koji će se većim dijelom održati u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Krajem veljače bit će održan prvi seminar na temu korozije, a bit će namijenjen lokalnim poduzetnicima iz Dalmacije, a i šire. Na seminaru će predavati znanstvenici specijalizirani za ovo područje sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje.
Slijedit će seminari iz područja zavarivanja, nerazornih ispitivanja te 3D konstrukcije i pripreme za 3D print i povratnog inženjerstva. Na ovaj način AluTech želi promovirati znanost koja je u funkciji gospodarstva, a što će u razdoblju do 2020 godine biti i glavna politika EU. Drugim riječima, značajan dio sredstava iz strukturnih fondova usmjeravat će se u područje suradnje znanosti i gospodarstva.
5 Business to business (B2B) susreti
Razvojno-inovacijski centar AluTech organizirat će i tzv. "Business to business" susrete, koji se planiraju u ožujku 2016. godine. Predviđeno je da se predstavnici tvrtki iz Norveške, Belgije, Italije i Austrije upoznaju s lokalnim poduzetnicima, a sve u cilju ostvarenja poslovne suradnje. U prethodno obavljenim analizama stanja, detektirano je pedesetak tvrtki iz metaloprerađivačkog sektora s područja Dalmacije čiji bi se kapaciteti ovakvim susretima mogli zaposliti, a time povećati obujam proizvodnje i broj zaposlenih radnika.
6 Stalno zapošljavanje stručnjaka
U okviru projekta AluTech zasad je zaposleno dvoje mladih stručnjaka. Martin Bilušić magistar je strojarstva i u AluTechu vodi Konstrukcijski biro. Tijekom provedbe projekta obučavao se je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu (ispitivanje mehaničkih svojstava materijala), te u tvrtkama iz 3D klastera iz Zagreba (3D print i 3D scan), te je upisao doktorski studij na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu iz područja procjena mjerne nesigurnosti kod 3D skeniranja.
Magistra kemije Lea Lokas voditeljica je AluTechovog laboratorija. Nakon obuke na zagrebačkom FSB-u te trotjedne edukacije na Sveučilištu u Manchesteru, upisala je doktorski studij na FSB-u Zagreb iz područja korozije.
 
Novi projekt: CENTAR KOMPETENCIJE
 
Projektom Centra kompetencija (natječaj u sklopu Strukturnih fondova je najavljen) planira se nabaviti dodatna oprema za laboratorij, te zapošljavanje i specijalizacija novih stručnjaka iz područja strojarstva i metalurgije.
 
U okviru tog projekta predviđeno je pružanje podrške poduzećima koja planiraju razvoj novih proizvoda i unapređenje svojih tehnoloških procesa.
Na području Šibensko-kninske županije postoje tvtke koje ozbiljno razmišljaju o razvoju novih proizvoda i imaju realne mogućnosti da takvo nešto naprave, a u okviru ovog programa bit će predviđena i financijska sredstva za podršku takvim poduzećima.
Ovaj program je usko povezan uz samo gospodarstvo, a to bi i bila glavna zadaća Centra (punim nazivom - Centar kompetencija za aluminij i primjenu aluminija u pomorskim djelatnostima) - da se poveže s tvrtkama koje bi koristile ove resurse po pravilima koja će biti definirana natječajem.
 

 
PARTNERI
Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije
Šibensko-kninska županija
Grad Šibenik
 

 
Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije

© 2016. Javna ustanova Regionalna razvojna agencija Šibensko-kninske županije
ALUTECH razvojno inovacijski centar
 
 
www.alutech.hr